Partner uitkopen of het huis verkopen?
Als een van de ex partners in de woning wil blijven wonen en de woning is gemeenschappelijk eigendom, dan zal de ander uitgekocht moeten worden. Koopt de een de ander uit door middel van een hypotheekverhoging, dan is de rente over dit extra leningdeel fiscaal aftrekbaar. De bewoner is dan volledig eigenaar. De geldverstrekker beoordeeld of het inkomen toereikend is om de lopende hypotheek over te nemen en om de extra hypotheek voor de overwaarde te betalen.

Onderwaarde?
Het kan gebeuren dat bij verkoop de woning niet genoeg opbrengt om de volledige hypotheek mee af te lossen. In dat geval is er sprake van een restschuld. Samen met Certus en uw geldverstrekker kunnen wij naar een oplossing zoeken. Indien u een hypotheek heeft met Nationale Hypotheek Garantie dan komt u mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van het eventueel restant door de Stichting.

Boete?
Bij verkoop van de woning is het normaal gesproken mogelijk om de gehele hypotheek boetevrij af te lossen. Eigendomsoverdracht van de ene naar de andere partner is een vorm van verkoop. Toch berekenen verreweg de meeste geldverstrekkers bij echtscheiding een boete over de gehele hypotheek, indien het de bedoeling is om deze in zijn geheel af te lossen. Bij het uitkopen in geval van echtscheiding krijgt u te maken met de normale regels en boete voor aflossen.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Certus Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie