Wat doen we met het huis?
Een eigen huis vertegenwoordigt een grote waarde. Het is dan ook van belang om stil te staan bij de gevolgen voor de eigen woning als men uit elkaar gaat. Vaak zal één van beide partners in het huis blijven wonen, al of niet met de kinderen.

Wie krijgt de woning?
In eerste instantie bepalen de scheidende partners dit zelf. Het is ook van belang of de partner die de woning krijgt de hypotheeklasten kan betalen en de vertrekkende partner uit kan kopen (overwaarde van de woning).

Wat is de waarde van de woning?
Bij een boedelverdeling wordt de waarde die de woning vertegenwoordigt, bepaald door de "vrije verkoopwaarde" minus de hypotheekschuld. Als gevolg van de sterk gestegen huizenprijzen worden er vaak aanzienlijke bedragen verdeeld. Middels een taxatierapport wordt de waarde van de woning vastgesteld.

Hoe verdelen we de waarde van de woning?
De partner die de woning krijgt toebedeeld, kan de vertrekkende partner uitkopen. Een mogelijkheid is het opnemen van een tweede hypotheek om de partner uit te kopen of om de totale hypotheek over te sluiten. De hypotheekrente over het afkoopbedrag is gewoon aftrekbaar. Het is ook mogelijk om (een deel van) de overwaarde te verrekenen met de overige vermogensbestanddelen uit de gemeenschappelijke boedel. De vertrekkende partner kan de overwaarde van de woning ook schenken aan de andere partner en hiermee de alimentatie (deels) afkopen. Een schenking kan fiscale gevolgen hebben.

Verkoop van de woning.
Indien beide partners niet in de woning willen of kunnen blijven wonen, dan wordt de woning verkocht. Van de opbrengst wordt de hypotheekschuld afgelost, het resterende bedrag of schuld wordt door beide partners verdeeld.

 

Contact

Algemene voorwaarden

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Certus Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie