Huizenprijs gedaald, aanbod neemt toe met 22 procent

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 425.000 euro. Dit is 5,8 procent minder dan een kwartaal eerder. Ondanks de daling is nog steeds 64% van alle verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht.

De afkoeling op de woningmarkt is een feit. De gedaalde gemiddelde verkoopprijs is de grootste die de NVM ooit op kwartaalbasis heeft geregistreerd. Naast de prijs wordt de afkoeling ook zichtbaar in de volgende ontwikkelingen:

  • Het aanbod is flink toegenomen. In het derde kwartaal ging het om een stijging van 22 procent naar ruim 30.000 woningen.
  • Woningen staan gemiddeld iets langer te koop, al gaat het om een beperkte toename van vier dagen.
  • In 2021 werd een te koop staande woning gemiddeld bijna 10 keer bezichtigd. Dit jaar ging het in juli om 5 bezichtigingen per woning.
  • Het verschil tussen de uiteindelijke vraag- en verkoopprijs is afgenomen. Kopers hoefden minder fors te overbieden bij het kopen van een woning.

Prijsdaling in alle regio’s
De prijsdaling is in vrijwel het hele land te zien, op een enkele regio in het noorden van Nederland na. Rond Amsterdam is de prijsdaling het grootst. In de regio’s IJmond, Haarlem en Groot-Amsterdam dalen de prijzen met 8 tot 9%. Ook in de regio’s Utrecht en in de omgeving van Den Haag is de prijsdaling groter dan 6%.

Op jaarbasis nog sprake van een prijsstijging
Kijken we naar de ontwikkeling van de woningprijs over de periode van één jaar, dan zien we dat de woningprijs alsnog met 2 procent is gestegen. De stijging is wel fors minder dan in het tweede kwartaal. Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder lag de prijs toen nog 11 procent hoger.

Meerderheid woningen boven de vraagprijs verkocht
Ondanks de afkoeling op de woningmarkt was er bij de meeste verkopen alsnog sprake van overbieden. Het percentage ligt wel lager. In het tweede kwartaal kon je als verkoper nog rekenen op 7,8 procent bovenop de vraagprijs. Bij de laatste cijfers gaat het eerder om een plus van 3 procent. Ook het aantal woningen waarbij overbieden aan de orde is ligt lager. De afname is verklaarbaar. Naast de opgelopen hypotheekrente zorgen onzekerheid over bijvoorbeeld energielasten voor meer voorzichtigheid onder kopers.

Nog geen normale situatie op de woningmarkt
De NVM ziet de mogelijkheden groeien voor mensen die een woning willen kopen. Toch zijn we nog ver verwijderd van een normale markt. De makelaarsvereniging stelt hier het volgende over ‘'het aanbod, zowel in aantal als soorten woningen, nog zeker niet toereikend. Dit groeit weliswaar, maar dat doet het aantal huishoudens en daarmee de woningvraag ook. Met een actueel tekort van meer dan 300.000 woningen, moeten onze makelaars nog te veel nee verkopen. Als we dat kunnen oplossen, komen kopers en verkopers in beweging.”

De woningmarkt zit in een spagaat van toegenomen onzekerheid en een woningtekort dat voorlopig niet is opgelost. Voor kopers is het goed nieuws dat je ook zonder extreem te overbieden kans maakt. Wel zorgt de opgelopen hypotheekrente in veel situatie voor een minder hoge maximale hypotheek. Wil je weten hoe dit bij jouw zit? Neem via het onderstaande formulier vrijblijvend contact op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Certus Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie