Eerste premie zorgverzekering 2023 bekend

Traditiegetrouw presenteert DSW als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor het volgende jaar. Met uitzondering van vorig jaar gebeurt dit altijd de week na Prinsjesdag. In 2023 verhoogt de verzekeraar de zorgpremie met bijna € 10, wat leidt tot een premie van € 137,50. De hoogste premiestijging ooit voor DSW, al ligt de stijging wel in lijn met de verwachting van de overheid.

De forse premiestijging is vooral te wijten aan de hogere zorgkosten. Zorgkosten bestaan voor meer dan de helft uit loonkosten. Volgend jaar zullen de salarissen naar verwachting relatief hard stijgen. Daarnaast heeft ook de zorg te maken met inflatie. Zo stijgt ook voor zorgverleners bijvoorbeeld de rekening voor energie, aldus DSW-voorzitter Aad de Groot.

Premie verhoging in lijn met verwachting kabinet
Ondanks de forse premieverhoging van DSW ligt deze wel in lijn met de verwachting van het kabinet dat voor 2023 een premiestijging van € 11 per maand voorspelde. Per maand zou je in die situatie € 137 kwijt zijn aan de basiszorgverzekering.

Verzekeraars mogen zelf premie bepalen
De voorspelling van het kabinet een vrij ruwe schatting. Zorgverzekeraars mogen zelf hun premie bepalen. De reden dat de premie van DSW niet hoger ligt, komt omdat de zorgverzekeraar financiële reserves inzet. Als zorgverzekeraars deze reserve niet hebben of willen gebruiken, is de kans op een sterkere stijging groot. Op 12 november 2022 weten we of de verwachtingen van het kabinet uitkomen. Dan moeten alle zorgpremies bekend zijn.

Hogere premiestijging als je verzekerd bent via collectief
Via een collectief, zoals je werkgever of een vereniging, kun je korting krijgen op de basiszorgverzekering. Op dit moment bedraagt die korting maximaal 5 procent. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit afgeschaft. Profiteer jij nu van een collectiviteitskorting? Houd er dan rekening mee dat je zorgpremie fors kan stijgen omdat je de korting verliest. Voor aanvullende verzekeringen blijft de collectieve korting wel bestaan, verzekeraars mogen zelf bepalen hoe hoog deze korting is.

Het afschaffen van de collectiviteitskorting komt niet uit de lucht vallen. In 2020 berichtte voormalig minister van Ark (Medische Zorg & Sport) al dat ze de collectiviteitskorting wilde afschaffen. Deze korting zou een sigaar uit eigen doos zijn. Hierbij wordt eerst de zorgpremie voor iedereen verhoogd en vervolgens krijgt een kleine groep verzekerde dit terug in de vorm van een korting. Daarnaast zou de afschaffing van de korting leiden tot overzichtelijker polisaanbod.

Houd er rekening mee dat ook je zorgverzekering duurder wordt volgend jaar. Op 12 november moeten alle zorgpremies bekend zijn. Vervolgens heb je tot 31 december voor een eventuele overstap van zorgverzekeraar. Ga bij het vergelijken niet alleen af op de laagste premie. Zorg ook dat de zorgverzekering past bij jouw persoonlijke situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Certus Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie