Stapsgewijs je hypotheek oversluiten zonder boeterente? Helaas...

Je kan er de laatste jaren bijna niet omheen: de historisch lage hypotheekrente. Prettig voor toekomstige kopers. Misschien ben jij minder enthousiast omdat je er op dit moment niet van profiteert. Jouw hypotheek oversluiten kan de oplossing zijn. Dat kost je over het algemeen wel een boeterente. De oplossing kan gezocht worden in het oversluiten van je hypotheek in kleine stapjes. Waarom is deze vorm van oversluiten nog geen gemeengoed? 

Stapsgewijs oversluiten is al enkele jaren een onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer. Eind 2017 schreven we er al over. Inmiddels zijn we twee jaar verder en bieden de meeste geldverstrekkers stapsgewijs oversluiten niet aan. Maar wat is het en wat zijn de voor- en nadelen voor jou als huiseigenaar? 

Stapsgewijs oversluiten van je hypotheek
Het is gebruikelijk dat je op je hypotheek jaarlijks een deel boetevrij mag aflossen. Het exacte percentage verschilt per geldverstrekker en komt doorgaans neer op 10 tot 20 procent van de hypotheeksom. Door jaarlijks 10% op je hypotheek af te lossen en dat bedrag vervolgens terug te lenen, sluit je in stapjes je hypotheek over. Hieronder vind je een overzicht met enkele voor- en nadelen van deze manier van oversluiten: 

Voordelen

  • Je kunt zonder boeterente profiteren van een lagere rente
  • Tussenkomst van een notaris is niet nodig
  • Je kunt kiezen uit meerdere rentevaste perioden
  • Je lening bestaat uit meer delen die vaak niet tegelijk aflopen. Hiermee spreid je de rente risico’s


Nadelen

  • Het hebben van (meerdere) losse leningdelen kan onoverzichtelijk zijn
  • De overheid maakt niet duidelijk of je hypotheekrenteaftrek krijgt over de losse leningen
  • Geldverstrekkers kunnen een hogere rente rekenen omdat een deel van de marge verdwijnt
  • Extra advieskosten doordat de bank advies kan verplichten bij stapsgewijs oversluiten. 
  • Kan voor extra administratie kosten zorgen


Geheel oversluiten en rentemiddeling als alternatief
Uit het overleg van Platform Hypotheken is gebleken dat veel marktpartijen weinig voelen voor stapsgewijs oversluiten. Aan het overleg namen kredietverstrekkers, hypotheekadviseurs, consumentenorganisaties en de minister van Financiën en Binnenlandse Zaken deel. Zij stellen dat er voornamelijk nadelen kleven aan stapsgewijs oversluiten en vinden dat er al voldoende mogelijkheden zijn om te profiteren van een lagere rente. Denk hierbij aan oversluiten of rentemiddeling. 

Dat banken er liever niet aan beginnen is geen verrassing. Diverse overheidsinstanties stimuleren het terugbrengen van schulden en promoten het aflossen van onder andere de hypotheek. Bewust aflossen om vervolgens weer te lenen is in dat licht een vreemde constructie. Bovendien lopen geldverstrekkers inkomsten mis als alle klanten opeens tegen een lagere rente lenen.   

Voorlopig zal stapsgewijs oversluiten niet eenvoudig zijn. Geldverstrekkers houden de boot af en bieden het niet aan, of alleen onder beperkende voorwaarden. Wil je toch kunnen profiteren van de lage rente? In één keer oversluiten kan de oplossing zijn, net als rentemiddeling. Onze hypotheekspecialisten kijken graag samen naar de mogelijkheden. Geef dit aan via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Certus Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie