Scheiding en hypotheek: verkopen of uitkopen

Maar liefst 80 procent van de kopers houdt bij het afsluiten van de hypotheek geen rekening met een mogelijke scheiding. Op zich begrijpelijk. Nadenken over nieuwe meubels en het inrichten van de tuin stemt vrolijker. Toch is het goed de gevolgen van een scheiding in kaart te brengen. Het komt relatief vaak voor en kan, naast emotionele schade, nare consequenties hebben voor huis en hypotheek. Overkomt het jou? Dan kun je op de volgende manier huis en hypotheek verdelen. 

Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen of staat jullie hypotheek op beide namen, dan kan uit elkaar gaan ingewikkelder worden dan het al is. In dat geval is de hypotheek van jullie beiden en moet dus ook verdeeld worden naar eigendomsverhouding. Over het algemeen is deze verhouding 50/50 en ben je dus voor de helft eigenaar van de woning. De verdeling van de hypotheek kan grofweg op twee manieren: 

1. Verkopen
Veel hypotheken zijn afgesloten op basis van twee inkomens. Grote kans dat jij of je partner de hypotheek niet alleen kan betalen. In dat geval moet de woning worden verkocht. De verkoop kan twee kanten opgaan, je houdt een overwaarde of restschuld over. In beide gevallen wordt de winst en verlies naar eigendomsverhouding verdeeld. 

Als er na verkoop sprake is van overwaarde, krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling wordt ook wel eigenwoningreserve genoemd. De vrijgekomen waarde mag je tot drie jaar na de verkoop gebruiken voor de aankoop van een andere woning. Koop je binnen die drie jaar een nieuwe woning, dan moet je jouw deel van de overwaarde gebruiken. Doe je dit niet, dan heb je over het bedrag van overwaarde geen recht op hypotheekrenteaftrek. 

2. Uitkopen
Wil jij of je partner toch in het huis blijven wonen, dan kan je de ander uitkopen. Dit betekent dat je een nieuwe hypotheek moet afsluiten. De geldverstrekker neemt jullie situatie opnieuw onder de loep. Zo wordt er onder andere gekeken naar: 

  • Eventueel te betalen alimentatie
  • Of de één de ander kan uitkopen met eigen geld of door middel van een hogere hypotheek 
  • De nieuwe taxatiewaarde van het huis en de openstaande hypotheekschuld


De geldverstrekker kijkt naar beide situaties. Mocht de woning overwaarde hebben, dan betaalt de blijvende partner een deel daarvan aan de ander. Mocht er een restschuld overblijven dan betaalt de vertrekkende partner zijn deel van de schuld aan de ander. 

Hypotheekrenteaftrek behouden
Veel stellen willen gedurende de afhandeling van de scheiding liever niet bij elkaar wonen. Wanneer één van jullie het huis verlaat, verliest deze ook het recht op hypotheekrenteaftrek. Terwijl de hypotheekrente nog wel door beiden betaald dient te worden. In dat geval kan je gebruik maken van de ‘scheidingsregeling’. Jij en je partner hebben zo nog twee jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Dit geeft je de ruimte om de financiële situatie goed te regelen. 

Het is belangrijk om alles rond huis en hypotheek goed te regelen bij een scheiding. Al ben je er op het moment van de hypotheekaanvraag helemaal niet mee bezig, stel ook dan de vraag wat er gebeurt wanneer jullie uit elkaar zouden gaan. Wil je hulp bij scheiding en hypotheek? Laat je reactie achter via het onderstaande formulier en onze hypotheekspecialisten nemen contact op. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Certus Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie