Klushuis: volledige vrijheid voor weinig geld

Klusprogramma's zijn populair! Stelletjes nemen gedateerde huizen onder handen en transformeren ze tot moderne onderkomens. De klusprogramma’s zorgen ervoor dat zelf klussen éxtra populair wordt. Begrijpelijk, want met relatief weinig geld komen charmante huizen binnen handbereik. Inrichting naar eigen smaak wordt een betaalbare luxe.

Wat is een klushuis?

De gemeente Rotterdam claimt de uitvinding van de kluswoning. Een oude sociale huurwoning wordt tegen een bodemprijs aangeboden. De koper mag ‘m hebben op voorwaarde dat deze de woning zelf renoveert. De gemeente garandeert de kwaliteit van de fundering en het dak maar van binnen moet alles gestript en opnieuw gebouwd worden. Tot de leidingen aan toe.

De koop gaat alleen door met een doorwrocht renovatieplan. Er zijn ook andere regels waar kopers zich aan moeten houden. Om speculanten en huisjesmelkers buiten de deur te houden, mag de koper het huis in de eerste twee jaar niet verkopen, noch verhuren. De koper is ook verplicht om verbouwingsplannen af te stemmen met een adviseur of architect.

Elk huis is in theorie een klushuis

De Rotterdamse klushuizen zijn inmiddels zó gewild dat er nauwelijks meer aanbod is. Dat gebrek aan aanbod geldt echter alleen voor de voormalige corporatiehuizen. Vind je zelf een huis dat aan een grondige renovatie toe is, dan kun je dat natuurlijk ook voor weinig geld kopen en verbouwen.

Lange klusadem nodig

Over het algemeen geldt: hoe slechter een gebouw er aan toe is, hoe gemakkelijker het is om waarde toe te voegen. Wel moet je een lange klusadem hebben. Bovendien moet je zelf handig zijn, zodat je niet teveel kluswerk hoeft uit te besteden. De kosten zitten voor een deel in materiaal, maar vooral in de arbeidsuren. Let wel op: het risico op tegenvallers is aanwezig.

Weinig eigen geld inleggen

Een dergelijk klushuis kan een manier zijn om te kopen zonder dat je veel eigen geld hebt. Hoe werkt dat? Als je een klushuis koopt, dan schat een taxateur van de gemeente Rotterdam wat een huis waard is ná de verbouwing. De koopprijs plus de geschatte renovatiekosten vormen de uiteindelijke eindwaarde van de woning.

Aan een huis met een lage koopprijs kun je zelf waarde toevoegen via de verbouwing. Je kunt in dat geval een hypotheek krijgen zonder dat je daar zelf veel geld voor hoeft mee te nemen. Omdat je zelf klust, investeer je vooral tijd en relatief maar een beetje geld voor materialen. Daarom heb je voor een klushuis niet zoveel eigen geld nodig.

 

Wonen in een school of fabriek

Een klushuis hoeft zeker niet altijd een woonhuis te zijn. Ben je met meer geïnteresseerde kopers, dan kun je ook kijken naar leegstaande schoolgebouwen, kantoren of fabrieken. De verbouwing gebeurt dan in collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Omdat het project groter is, zijn de kosten per koper vaak lager dan wanneer je alleen verbouwt.

Voor een klushuis is financieel meer rekenwerk nodig dan voor een instapklare woning. Wil je graag een oud huis kopen om het op te knappen? Ga dan al eens praten met een adviseur voor je op huizenjacht gaat. Dan weet je beter wat je zoekcriteria zijn en waar de mogelijkheden liggen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Certus Financieel Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie